STATE OF CONNECTICUT
STATE ELECTIONS ENFORCEMENT COMMISSION

ADVISORY OPINION 2014-03:

Application and Enforcement of Connecticut’s Aggregate Contribution Limits from
Individuals to Candidates and Committees after McCutcheon

At its regular meeting on May 14, 2014, the State Elections Enforcement Commission (the
“Commission”) voted to issue this Advisory Opinion concerning application and
enforcement of Connecticut’s aggregate contribution limits from individuals to certain
committees, in light of the United States Supreme Court’s recent decision in McCutcheon v.
Federal Election Commission, 134 S. Ct. 1434 (2014). In the aftermath of McCutcheon,
numerous organizations and individuals have asked Commission staff whether the
Commission will continue fo enforce the aggregate contribution limits from individuals to
various committees in General Statutes § 9-611 (c).!

Discussion:

Connecticut law contains two types of contribution limits from individuals to committees:
(1) base limits, which are the amounts a donor can give to a single candidate or committee
during a certain time period; and (2) aggregate limits, which are the amounts a donor can
contribute, in fofal, to all candidates or committees during such time period.

General Statutes § 9-611 (c) provides that an individual may not contribute more than thirty
thousand dollars ($30,000) in the aggregate to various committees for any single election or
primary. General Statutes § 9-611 provides, in relevant part;

(a) No individual shall make a contribution or contributions to, for the benefit of, or
pursuant to the authorization or request of, a candidate or a committee supporting or
opposing any candidate's campaign for nomination at a primary, or any candidate's
campaign for election, to the office of (1) Governor, in excess of three thousand five
hundred dollars; (2) Lieutenant Governor, Secretary of the State, Treasurer,
Comptroller or Attorney General, in excess of two thousand dollars; (3) chief
executive officer of a town, city or borough, in excess of one thousand dollars; (4)
state senator or probate judge, in excess of one thousand dollars; or (5) state
representative or any other office of a municipality not previously included in this
subsection, in excess of two hundred fifty dollars, The limits imposed by this
subsection shall be applied separately to primaries and elections.

(b) (1) No individual shall make a contribution or contributions to, or for the
benefit of, an exploratory committee, in excess of three hundred seventy-five

! See, e.g., Letter of April 29, 2014 from David Keating, President of the Center for Competitive Politics
secking clarity regarding the application and enforcement of General Statutes § 3-611 {c) during the
upcoming 2014 election cycle.
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dollars, if the candidate establishing the exploratory committee certifies on the
statement of organization for the exploratory committee pursuant to subsection (c)
of section 9-604 that the candidate will not be a candidate for the office of state
representative. No individual shall make a contribution or contributions to, or for
the benefit of, any exploratory committee, in excess of two hundred fifty dollars, if
the candidate establishing the exploratory committee does not so certify.

(2) No individual shall make a contribution or contributions to, or for the benefit of,
a political committee formed by a slate of candidates in a primary for the office of
justice of the peace, in excess of two hundred fifty dollars,

(c) No individual shall make contributions to such candidates or committees which
in the aggregate exceed thirty thousand dollars for any single election and primary
preliminary to such election.

General Statutes § 9-611 (a) — (¢) (emphasis added).

In McCutcheon, the United States Supreme Court struck down the aggregate liniits in the
federal campaign finance law, which restricted the amount an individual may contribute to
all federal candidates, parties, and political action committees during a two-year cycle.

In light of the McCutcheon decision, which has called into question the application and
enforceability of Connecticut’s aggregate contribution limits from an individual to
candidates or committees, the Commission will not enforce the aggregate contribution limits
from individuals to various committees contained in General Statutes § 9-611 (c), unless and
until it recetves further guidance from the legislature or a court of competent jurisdiction.

The Commission notes, however, that the McCutcheon decision does not affect the “base”
contribution limits from individuals (the amounts a donor can give to a single candidate or
committee). Accordingly, the Commission will continue to apply and enforce these base
contribution limits.

This constitutes an Advisory Opinion pursuant to General Statutes § 9-7b (a) (14). This
Advisory Opinion is only meant to provide general guidance and addresses only the issues
raised.

Adopted this 14" day of May, 2014 at Hartford, Connecticut by a vote of the Commission.
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