STATE OF CONNECTICUT
STATE ELECTIONS ENFORCEMENT COMMISSION

DECLARATORY RULING 2014-03:
Application of the Program Book Exception to Communicator Lobbyvists

On February 18, 2014, the Commission received a petition for a declaratory ruling from
Jay F. Malcynsky at the lobbying firm of Gaffney, Bennett and Associates, Inc.
concerning whether General Statutes §§ 9-601a (b) (10) and 9-610, as amended by Public
Act No. 13-180, An Act Concerning Disclosure of Independent Expenditures and
Changes to the Campaign Finance Laws and Election Laws, would permit a lobbying
firm and its lobbyists to engage in certain activities. At its regular meeting on March 19,
2014, the Commission voted to initiate a declaratory ruling proceeding responsive to this

petition.
Questions Presented
The petition asks the following:

Can a lobbying firm purchase an ad in an ad book produced in connection with a
fundraiser sponsored by a political action committee and can a communicator
lobbyist solicit their clients to purchase such ads?

Analysis

General Statutes § 9-601a (b) (10) (B), as amended by Public Act 13-180,
provides that the following is not considered a contribution:

The purchase of advertising space which clearly identifies the
purchaser, in a program for a fund-raising affair or on signs at a fund-
raising affair sponsored by a party comittee or a pelitical committee,
other than an exploratory committee, provided the cumulative purchase
of such space does not exceed two hundred fifty dollars from any single
party committee or & political commiftee, other than an exploratory
committee, in any calendar year if the purchaser is a business entity or
fifty dollars for purchases by any other person. Notwithstanding the
provisions of this subpatagraph, the following may not purchase
advertising space in a program for a fund-raising affair or on signs at a
Jund-raising affair sponsored by a party committee or a political
committee, other than an exploratory committee: (1) A communicator
lobbyist, (ii) a member of the immediate family of a communicator
lobbyist, (iii) a state contractor, (iv) a prospective state contractor, or (v) a
principal of a state contractor or prospective state contractor. As used in
this subparagraph, “state contractor”, “prospective state contractor” and
“principal of a state contractor or prospective state contractor” have the
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same meanings as provided in subsection (f) of section 9-612, as amended
by this act;

{Emphasis added). This exception to the definition of contribution is commonly known
commonly “the ad book exception.”

General Statutes § 9-610 (h) provides:

“no communicator lobbyist, immediate family member of a communicator
lobbyist, agent of a communicator lobbyist, or political committee established or
conirolled by a communicator lobbyist or any such immediate family member or
agent shall knowingly solicit from any individual who is a member of the board
of directors of, an employee of or a partner in, or who has an ownership interest of
five per cent or more in, any client lobbyist that the communicator lobbyist
lobbies on behalf of pursuant to the communicator lobbyist’s registration under
chapter 10 (1) a contribution on behalf of a candidate committee or an
exploratory committee established by a candidate for the office of Governor,
Lieutenant Governor, Attorney General, State Comptroller, State Treasurer,
Secretary of the State, state senator or state representative, a political committee
established or controlled by any such candidate, a legislative caucus committee, a
legislative leadership committee or a party committee, or (2) the purchase of
advertising space in a program for a fund-raising affair sponsored by a fown
committee, as described in subparagraph (B) of subdivision {10} of subsection (b}
of section 9-601a. Public Act 13-180 did not amend this provision limiting
lobbyist solicitations for ad books sponsored by political committees and state
central committees when it broadened the law to allow those committees to use ad
books for fundraising,

Ad Purchases by a Lobbying Firm

Pursuant to the ad book exception to the definition of contribution, a business
entity may purchase advertising space in a program or on signs at a fundraising affair
held by a political committee if the cumulative amount for all such purchases from that
political committee does not exceed $250 per calendar year, while all “other person[s]”
are limited to cumulative purchases of $50 per calendar year, See General Statutes § 9-
601a (b) (10) (B).

The ad book exception specifically provides that communicator lobbyists, as
well as members of their immediate family, may not purchase advertising under the
exception. See General Statutes § 9-601a (b) (10) (B). It does not provide any such
restrictions as to client lobbyists and thus, client lobbyists may purchase advertising
under this exception up to the normal limits ($250 per year cumulatively if the client
lobbyist is a business entity).
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As far as the meaning of the terms “communicator lobbylst” and “client lobbyist,”
the campaign finance statutes refer to General Statutes § 1-91" which contains definitions
of both of these terms. See General Statutes 9-601 (16).* General Statutes § 1-91 defines
a “communicator lobbyist” as “a lobbyist who communicates directly or solicits others to
communicate with an official or his staff in the legislative or executive branch of
government or in a quasi-public agency for the purpose of influencing legislative or
administrative action” while it defines a “client lobbyist” as “a lobbyist on behalf of
whom lobbying takes place and who makes expenditures for lobbying and in furtherance
of lobbying.” General Statutes § 91 (u) & (v). “Lobbyist,” in turn, is generally defined
as “a person who in lobbying and in furtherance of lobbying makes or agrees to make
expenditures, or receives or agrees to receive compensation, reimbursement, or both, and
such compensation, reimbursement or expenditures are two thousand dollars or more in
any calendar year or the combined amount thereof is two thousand dollars or more in any
such calendar year.” General Statutes § 1-91 (D).

We defer to the Office of State Ethics with respect fo the interpretation of section
1-91 in the identification and registration of such lobbyists. Accordingly, we will defer to
the Office of State Ethics as to whether or not the lobbying firm in question would be
deemed a communicator lobbyist. To the extent that a lobbying firm is not considered a
communicator lobbyist pursuant to the above definition, it would be permitted to
purchase advertising space in a program book for a fundraiser held by a political
committee so long as all such purchases by the lobbying firm do not exceed two hundred
and fifty dollars in a calendar year. If, however, the lobbying firm is deemed to be a
communicator lobbyist by the Office of State Ethics then such an advertising purchase
would be prohibited pursuant to General Statutes § 9-601a (b) (10).

Communicator Lobbyist Solicitation of Clients to Purchase Program Book
Advertising from Political Committees

General Statutes § 9-610 (h) prov1des in part that a communicator lobbyist may
not knowingly solicit certain individuals® at the client lobbyist for which they lobby to
purchase “advertising space in a program for a fund-raising affair sponsored by a fown
commiftee,” Public Act 13-180 expanded the ad book exemption to permit political
commiittees and state central committees to sell program book advertising, exempting
such purchases from the definition of contribution. General Statutes § 9-601a (b) (10), as
amended by Public Act 13-180. This Public Act, however, did not expand General

! General Statutes §1-91is not a campaign finance statute, rather it is contained in the Code of Ethics, the
enforcement and administration of which falls o the Office of State Ethics,

? General Statutes § 9-601 (16) provides: ““Lobbyist” means a lobbyist, as defined in section 1-91, and
‘communicator lobbyist” means a communicator lobbyist, as defined in section 1-91, and ‘client lobbyist’
means a client lobbyist, as defined in section 1-91.”

? Specifically, the communicator lobbyist may not solicit such advertising from any individual who is a
member of the board of directors of, an employee of or a partner in, or who has an ownership interest of
five per cent or more in, any client lobbyist that the communicator fobbyist lobbies on behalf of. See

General Statutes § 9-610 (h).
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Statutes § 9-610 (h) to prohibit communicator lobbyists from soliciting such advertising
purchases for political committees or state central committees from their clients,
Accordingly, a communicator lobbyist may solicit their clients to make such advertising
purchases to the extent that they are within the monetary limits set forth in General
Statutes § 9-601a (b) (10).

Note that advertising purchases which in the aggregate are in excess of the
calendar year limits set forth in General Statutes § 9-601a (b) (10) would be deemed
contributions under the law. General Statutes § 9-610 (I) prohibits communicator
lobbyists from knowingly soliciting contributions on behalf of the following:

(1) a candidate committee or an exploratory committee established by a
candidate for the office of Governor, Lieutenant Governor, Attorney
General, State Comptroller, State Treasurer, Secretary of the State,
state senator or state representative,

(2) a political committee established or controlled by any such
candidate,

(3) a legislative caucus committee, a legislative leadership committee
or a party committee

(Emphasis added.) Accordingly, if the political committee hosting the fundraiser in
question is one of the types of political committees covered by the communicator
lobbyist solicitation provision, then a communicator lobbyist who knowingly solicits the
excessive purchase from his or her client would run afoul of this provision. Accordingly,
any communicator lobbyist who solicits such a purchase from a client should make
certain that the advertising purchase is not excessive and thus a prohibited solicitation.

This constitutes a declaratory ruling pursuant to General Statutes § 4-176. A
declaratory ruling has the same status and binding effect as an order issued in a contested
case and shall be a final decision for purposes of appeal in accordance with the provisions
of General Statutes § 4-183, pursuant to General Statutes § 4-176 (h). Notice has been
given to all persons who have requested notice of declaratory rulings on this subject
matter,

Adopted this 16™ day of April, 2014, at Hartford, CT by vote of the Commission.

Y,

Anthony J. Caéfg@}gpé, Chiir
By Order of the Commission
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