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ADVISORY OPINION 2014-04: 

Negative Communications Featuring Candidates for Different Offices 

 

At a regular meeting on October 17, 2014, the State Elections Enforcement Commission 

(the “Commission”) voted to issue an Advisory Opinion to respond to requests for 

clarification regarding the ability of candidates in the Citizens’ Election Program 

(“CEP”) to make expenditures for communications that refer to—and oppose or feature 

in a negative light—other candidates who are not their direct opponents. 

 

As an initial matter, at its regular meeting on May 18, 2011, the Commission issued 

Declaratory Ruling 2011-03, which memorialized the Commission’s guidance regarding 

candidate committees and joint communications. That Declaratory Ruling addressed 

when and how to allocate and report certain communications that reference or include 

more than one candidate. The current request asks a similar question, but with a critical 

difference: here, the candidate proposed to be featured in the communication is not being 

promoted by the communication (but, rather, is being opposed) and is not a direct 

opponent of the candidate making the communication. An example would be a state 

senate candidate producing an ad that promoted such candidate but also disparaged a 

candidate for governor’s policies and performance, or an ad that claimed that if the 

challenging gubernatorial candidate won the election, the state would not perform well 

economically. The answer here is, essentially, the same as that provided in the 2011 

Ruling, with additional guidance.1 

 

Campaign finance law has long provided that a candidate committee may not make a 

contribution to another candidate committee. See General Statutes § 9-616 (a). In 

addition, a candidate committee may only make expenditures to promote the nomination 

or election of the candidate who established the committee. See General Statutes § 9-607 

(g) (1) (A) (i).     

 

In addition to these provisions, the CEP requires that a candidate seeking public funds 

demonstrate a threshold of public support for that candidate’s candidacy from the 

candidate’s own constituents before receiving such funds. CEP regulations provide that 

participating candidates shall not spend funds for “[c]ontributions, loans or expenditures 

to or for the benefit of another candidate, political committee or party committee. . . .” 

Regs. Conn. State Agencies § 9-706-2 (b) (8). Moreover, a CEP candidate voluntarily 

agrees that the committee’s campaign funds will be spent only to “to directly further the 

                                                 
1 Connecticut’s campaign finance law has changed since Declaratory Ruling 2011-03 was issued, but not in 

any way that would alter the ruling’s underlying conclusion, and in ways that actually strengthen the ruling. 

For example, in Public Act 13-180 the definition of expenditure was amended to become broader and more 

inclusive, and exceptions to the definition of expenditure were adopted that specifically exempt certain 

communications that contain endorsements of one candidate by another. See General Statutes §§ 9-601a (b) 

(22) & (23) (as amended by Public Act 13-180) & 9-601b (b) (10) & (11) (as amended by Public Act 13-

180). 
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participating candidate’s nomination for election or election to the office specified in the 

participating candidate’s affidavit certifying the candidate’s intent to abide by Citizens’ 

Election Program requirements.” Regs. Conn. State Agencies § 9-706-1 (a). Additionally, 

CEP candidates agree to voluntary limits on their own expenditures. General Statutes §§ 

9-703 (a) & 9-711 (g) (1). It is therefore particularly important for participating 

candidates to avoid spending campaign funds to promote another candidate and to refrain 

from accepting in-kind contributions in the form of advertising from other candidates that 

might cause an expenditure limit violation. 

An expenditure is defined, in relevant part, as “(1) Any purchase, payment, distribution, 

loan, advance, deposit or gift of money or anything of value, when made to promote the 

success or defeat of any candidate seeking . . . election. . . and (2) Any communication 

that (A) refers to one or more clearly identified candidates….”  General Statutes § 9-

601b (a) (1) & (2) (as amended by Public Act 13-180) (emphasis added).  The statute also 

provides a definition of “expenditure” that depends on the timing of a communication.  

Specifically, this includes any communication made during the ninety-day period 

preceding a primary or election referring to one or more clearly identified candidates that 

is broadcast by radio, television, other than on a public access channel, or by satellite 

communication or via the Internet, or as a paid-for telephone communication, or appears 

in a newspaper, magazine or on a billboard, or is sent by mail. See General Statutes §§ 9-

601 b (a) (2) & 9-601b (b) (7).  There are also fifteen exceptions to the definition of 

expenditure.  General Statutes § 9-601b (b) (as amended by Public Act 13-180).  Unless 

such an exception applies, when a CEP candidate makes a communication that is not 

directly related to the candidate’s own race and that also promotes the defeat of or attacks 

a candidate that is not opponent direct opponent of the candidate sponsoring the 

communication, but is in a different race, then the cost of that communication must be 

properly allocated.   

While the candidate committee of a CEP participant may not attack candidates opposing 

other members of such candidate’s party, the state central committees, the town 

committees, and any candidates in the race directly opposing the candidate being attacked 

may all bear the portion of the cost allocated to the negative advertising. See General 

Statutes § 9-601 (25) (as amended by Public Act 13-180) (expanding the definition of 

organization expenditure to include negative as well as positive communications); see 

also General Statutes § 9-718.  Legislative leadership and legislative caucus committees 

may also bear the cost of negative advertising against opponents in General Assembly 

races.  Id.  

For example, if participating state senate candidate Jones ran an ad disparaging 

participating gubernatorial candidate Smith, it would generally not be considered a 

permissible expenditure by Jones’ candidate committee. If candidate Jones wishes to 

produce such an ad, it would be permissible if it were paid for jointly with a committee 

that could legally support candidate Smith’s opponent or oppose candidate Smith. In this 

example, that could be the candidate committee of Smith’s opponent, or alternatively 

could be a state central committee, or any town committee – all of which may make 

organization expenditures opposing candidate Smith.   
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