Susan Bysiewicz
LIEUTENANT GOVERNOR
STATE OF CONNECTICUT

WRITTEN COMMENTS

| hereby submit these written comments taking exception to the Proposed Declaratory
Ruling 2019-02 (the “Draft Ruling”) of the State of Connecticut State Elections Enforcement
Commission (“SEEC”).

On October 19, 2018, Ms. Caitlin Clarkson Pereira (“Pereira”) filed a petition with the
SEEC (the “Petition”) for a declaratory ruling about whether a candidate for State office could
use Citizens’ Election Program (“CEP”) funds for reasonable childcare costs incurred outside of
the ordinary course of conduct. See Petition at 1. Pereira explained that her request was with
respect to childcare costs that, specifically, “exist solely because of the campaign and are
incurred solely as a result of necessary participation in campaign-related activities...” /d. The
Draft Ruling explains that such costs cannot be paid with CEP funds and that to allow otherwise
would require a change in legislation. See Draft Ruling at 6. Respectfully, | disagree with the
position that, under existing legal authority, childcare costs which are the subject of Pereira’s
Petition are not permissible campaign expenditures for CEP candidates and | ask that the SEEC
revise its Draft Ruling, accordingly.

The SEEC has already determined that childcare costs are permissible campaign
expenditures when interpreting just statutory language. See Draft Ruling at 4 —5 (describing
SEEC Advisory Opinion 1976-23 that found that the cost of care for a dependent was akin to
travelling expenses and, therefore, a permissible campaign expenditure and further noting that
the SEEC is not retracting Advisory Opinion 1976-23 as applied to “privately raised” campaign
funds). Therefore, nothing in Conn. Gen. Stat. § 9-607 (g) is persuasive in determining that
childcare expenses are not qualified campaign expenditures for CEP candidates as long as they
are “(1) a direct result of campaign activity which would not exist but for the candidate’s
campaign; (2) reasonable and customary for the services rendered; and (3) properly
documented by the campaign.” See Draft Ruling at 5.

In reaching the conclusion that such childcare costs are not qualified expenses for
candidates participating in the CEP, the SEEC relies on its agency regulations which state:

“All funds in the depository account of the participating candidate’s qualified candidate
committee, including grants and other matching funds distributed from the Citizens’ Election
Fund, qualifying contributions and personal funds, shall be used only for campaign-related
expenditures made to directly further the participating candidate’s nomination for election or
election to the office specified in the participating candidate’s affidavit certifying the candidate’s
intent to abide by Citizens’ Election Program requirements.” Regs. Conn. State Agencies § 9-

706-1 (a) (emphasis added); and
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“Participating candidates and the treasurers of such participating candidates shall not spend
funds in the participating candidate’s depository account for the following:...

The participating candidate’s personal support or expenses, such as for personal appearance or
the candidate’s household day-to-day food items, supplies, merchandise, mortgage, rent,
utilities, clothing or attire, even if such personal items (such as the participating candidate’s
residence, or business suits} are used for campaign related purposes;” Regs. Conn. State
Agencies § 9-706-2 (b) 2.

Necessary childcare expenses are clearly distinct from the “personal support expenses”
described in Regs. Conn. State Agencies § 9-706-2 (b) 2. All of the costs mentioned in this
regulation are costs that would be incurred by an individual irrespective of such person’s
candidacy for State office. Pereira specially describes the childcare costs at question as those
which “exist solely because of the campaign and are incurred solely as a result of necessary
participation in campaign-related activities” and which costs are for expenses incurred as a
result of campaign “activities scheduled outside of [her] control and taking place during times
when [she] would typically be [her] child’s primary caregiver.” See Petition at 1-2. Hence, the
childcare costs Pereira describes would not exist BUT FOR the campaign and, therefore,
“directly further” (in accordance with Regs. Conn. State Agencies § 9-706-1 (a)) the candidate’s
nomination. Further, the Draft Ruling likens these childcare costs to other costs noted in SEEC
Opinion of Counsel 2018-05 that have been determined to not qualify as campaign expenses
under CEP, such as a portion of a personal cell phone bill, clothing, tire replacement and a
voluntary trip to Amsterdam. | disagree that that these costs are in any way similar to childcare
costs that are incurred solely as a result of the campaign {which costs are distinct from cell
phone, clothing and tire wear expenses that will be incurred irrespective of the campaign) and
which are not voluntary (which is distinct from a trip to Amsterdam to support a candidate’s
platform). More persuasively, and as acknowledged in the Draft Ruling, the SEEC has already
reasoned that “freeing a candidate to travel by paying for his or her childcare [is] as necessary
as procuring a bus ticket or renting a car since ‘if such care were not purchased, the candidate,
presumably, would not be able to travel to attend whatever campaign functions were required,
as surely as if the candidate could not purchase a ticket on public transportation.’” See Draft
Ruling at 4 {describing and, in part, quoting SEEC Advisory Opinion 1976-23), Consistent with
this analysis, childcare costs that are necessary for participation in campaign events are more
akin to travel and mileage expenses which are explicitly permissible under Conn. State Agencies
§ 9-706-2 {a) 9 and 10, respectively.

Given all of the foregoing, | ask that the SEEC reconsider its current interpretation of the
taw with respect to necessary childcare expenses. While | am prepared to advocate for
legislative changes, the SEEC has sufficient legal authority to determine that such expenses are
permissible from the CEP fund under the existing statutes and regulations and such
determination would be consistent with prior rulings of the SEEC. \ '




Respectfully submitted by,

Lt. Govern¢7§usan Bysie%icz Q




